TOHOLOGY visited Michael W. Pleitgen’s lecture dedicated to wine tasting. Michael
Pleitgen has been working in wine industry for 35 years; he is the founder
and owner of Weinakademie Berlin. Since
this year Mr. Pleitgen also teaches at the hospitality business school SWISSAM.
TOHOLOGY посетил открытый урок Майкла Пляйтгена,
посвященный введению в курс по дегустации вин. Майкл Пляйтген имеет 35-летний
опыт работы в индустрии вина в различных винодельческих компаниях, является
основателем и владельцем Weinakademie Berlin, а также ведет курсы по винам и
напиткам в бизнес-школе SWISSAM.
Michael W. Pleitgen |
How to taste wine? There are three main points:
1. look2. smell
3. taste
Как
следуем правильно дегустировать вино? Существуют три самых главных критерия, по
которым оценивают качество вина: внешний вид, запах и вкус.
Systematic Approach to Tasting WINE
Системный подход к дегустации вин (предлагается английская версия; русский вариант будет также опубликован)
Name of wine: ...
Producer: ...
Vintage: ...
Quality: ...
Price: ...
- clarity: clear / hazy
- intensity: pale / medium / deep
- colour
white: lemon / gold / amber
rose: pink / salmon / orange
red: purple / ruby / garnet / tawny
red: purple / ruby / garnet / tawny
Nose
- condition: clean / unclean
- intensity: light / medium / pronounced
- aroma-characteristics: fruits / flowers / spices / vegetables / oak aroma / others
- main aromas: …
Palate
- sweetness: dry / off-dry / medium / sweet
- acidity: low / medium / high
- tannin: low / medium / high
- body: light / medium / full
- flavour-characteristics: fruits / flowers / spices / vegetables / oak aroma / others
- main flavours: …
- finish: short / medium / long
Conclusions
- quality: faulty / poor / acceptable / good / very good / outstanding
Nikolay Hotelier
No comments:
Post a Comment