Tuesday, December 18, 2012

Introduction to Wine Tasting

Reports / Culinary tourism / Food & Beverage / Введение в дегустацию вин

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию винTOHOLOGY visited Michael W. Pleitgen’s lecture dedicated to wine tasting. Michael Pleitgen has been working in wine industry for 35 years; he is the founder and owner of Weinakademie Berlin. Since this year Mr. Pleitgen also teaches at the hospitality business school SWISSAM.

TOHOLOGY посетил открытый урок Майкла Пляйтгена, посвященный введению в курс по дегустации вин. Майкл Пляйтген имеет 35-летний опыт работы в индустрии вина в различных винодельческих компаниях, является основателем и владельцем Weinakademie Berlin, а также ведет курсы по винам и напиткам в бизнес-школе SWISSAM.

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин
Michael W. Pleitgen

How to taste wine? There are three main points:
1. look
2. smell
3. taste

Как следуем правильно дегустировать вино? Существуют три самых главных критерия, по которым оценивают качество вина: внешний вид, запах и вкус.  

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин


Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин

Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин

Systematic Approach to Tasting WINE

Системный подход к дегустации вин (предлагается английская версия; русский вариант будет также опубликован)

Name of wine: ...
Producer: ...
Vintage:  ...
Quality: ...
Price: ...  
  
Appearance
  • clarity: clear / hazy
  • intensity: pale / medium / deep
  • colour 
                   white: lemon / gold / amber
                   rose: pink / salmon / orange    
                   red: purple / ruby / garnet / tawny

Nose
  • condition: clean / unclean 
  • intensity: light / medium / pronounced 
  • aroma-characteristics: fruits / flowers / spices / vegetables / oak aroma / others 
  • main aromas: …

Palate
  • sweetness: dry / off-dry / medium / sweet
  • acidity: low / medium / high
  • tannin: low / medium / high
  • body: light / medium / full
  • flavour-characteristics: fruits / flowers / spices /  vegetables / oak aroma / others
  • main flavours: …
  • finish: short /  medium / long

Conclusions
  • quality: faulty / poor / acceptable / good / very good / outstanding 
Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин
Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин



Michael W. Pleitgen Wine Tasting / Майкл Пляйтген Введение в дегустацию вин


Nikolay Hotelier

No comments:

Post a Comment